Friday, 21 August 2015

Tahap Alas Kaki

Weekend lepas ada reunion bebudak sekolah. Dlm reunion tu Luna jumpe la balik senior2x dan junior2x yg penah sesame menimba ilmu.

One of junior tu namanye Dhia. 


As usual- reunion musti ada makan2x, dan reunion yg ni pon 2x5 gak sama je la- org kita kalau tak "mencekik" tak sah.

Time makan2x tu Luna duduk la seblah Dhia ni, sambil makan, sambil borak2x. Tgh2x makan notification fon Dhia berbunyik cengkerik (notification Whassap I guess) tp Luna tgk Dhia cam malas nak layan msg tu.

Sbg seorang senior yg berjiwa rakyat (sbb makan nasi putih, pakai letrik supply by TNB, melawat time banjir naik chopper- eh, tak berjiwa rakyat lagi ko!), Luna pon tanye la Dhia dlm bahasa ibunda: 

Luna: Dhia, what's wrong? Are u okay?

Dhia: (mengeluh)...haiii, hentahla kak, kawan Dhia ni, Dhia malas dah nak layan.

Luna: Gapo? (saja je bz body..)

Dhia: kawan Dhia ni, time nak mintak sumthing je msg. Pastu cara msg mcm la Dhia ada hutang tanggungjawab dan amanah serta jiwa bangsa dekat dia. Cer akk tgk msg ni...

Luna dgn gigihnye meng-scroll msg2x yg kawan Dhia tu bg. 

Meh namakan kawan Dhia ni sbg Bongok. Msg tu berbunyik camni:

................................................................................................................................................................
Bongok: Dhia, ade citer best tau malam ni. Jom tgk, ramai sgt org tgk citer ni kata best. Tp kene berkorban sikit la sbb cume tinggal tayangan kat KLCC je jam 8.30 malam ni. *Screenshot:Bhajrangi Bhaijaan.

Dhia: Oooo, ha ah. Check kat cinema online td pon mmg tinggal 8.30 je kat KLCC...hmmmm, tp besok keje pagi.

Bongok: Itu la sbbnye sy ckp kene berkorban sikit, penat sikit la.

Dhia:hmm, tkpela kalau macam tu awak je la tgk. Sy takut penat la sbb besok sy keje pagi.

Bongok: alaaa, awak ni, kalau camtu sy keluar dgn org lain la kalau mcm ni. (Luna: eh, mangkuk- nak main ugut2x plak..)

Dhia: okay, elok jugak awak keluar ngan org lain sbb org lain tu senang sikit nak keluar malam2x mcm ni..

..............................................................................................................................................................

Pas aku bc msg2x Bongok tu, aku plak mengeluh. Haihhh, sabo je la, ade jugak manusia camni. Dhia citer yg Bongok ni layan Dhia sejibik mcm alas kaki. 




Bile time susah, bile time takde org nak teman, baru la carik Dhia. Ada sekali tu janji nak tgk movie, tp sbb movie lmbt lagi nak start, Dhia ngan Bongok ni pi la makan. Abeh je mencekik makanan tu, bleh plak si Bongok ni keluarkan novel kat meje makan pastu baca novel tu. So Dhia terkulat2x la pandang Bongok tu baca novel. Kalau tau camni baik Dhia tu bawak Harakah ke, Mangga ke utk isi masa lapang...

Pastu ada beberapa kali occasion kalau diorg pi ceramah agama ke, ceramah politik ke, konsert ke, teater ke, Bongok ni akan ajak Dhia teman dia pi event2x tu, tp bile bergambar ngan speaker ke artis ke, Bongok ni akan selfie sendiri2x ngan speaker tu cam Dhia ni tak ujud langsung kat tepi. Bukan la Dhia tu hadap sgt nak laga2x pipi ngan retis tu, tp ignorant nyer perangai si Bongok ni..

Lepas tu kalau ajak makan, akan nak pi makan kedai pilihan Bongok ni je. Alasan mmg takbleh blah- diet la ape la. Aritu time backpacker kat Johor, Dhia ni teringin nak makan sotong bakar, sbb harga blh tahan, Dhia ajak la Bongok ni share sotong bakar tu. Bongok ni tgk harga sotong tu mahal agaknya bleh plak ckp: "sy tak minat sotong bakar sebenarnye". So fine- Dhia beli la sotong bakar tu sbb dia mmg teringin dn dia takdela jemput si Bongok ni makan sekali sbb dh kata tak minat tp alih2x Bongok ni sentap sbb Dhia tak jemput Bongok makan sekali.

Kalau si Bongok ni ada gang lain yg nk diajak berjimba, mmg malangla dia nak ajak Dhia tu join skali.

Yg Dhia takbleh blah, kalau Dhia ajak Bongok ni pi teater yg Dhia nak pegi, harapan la Bongok ni nak balas msg. Ada sekali tu sbenarnye tak jd pegi, tp tak bgtau Dhia langsung yg plan tu tak jadi. Senyap mcm tu je. Bile Dhia msg tanye jd ke tidak, baru la nak ckp tak jadi. Padahal Dhia dh bgtau awal2x- kalau tk jd inform Dhia so dia blh buat plan lain.

On another occasion, janji nak jumpe jam 8, jam 10 baru muncul dn tak mintak maaf satu habuk pown.

Peristiwa paling recent yg Dhia ni agak kecik ati, time Bongok ni ajak pi open house raya kat rumah Bongok nih tp Dhia ni last minit ada hal family, so Dhia pon mintak maap la yg Dhia tk dpt dtg, Bongok yg mmg takde akhlak ni bleh plak ckp "tak dtg pon takpe sbb makanan mmg tak cukup pon". Perlu ke ckp mcm tu? Jujur atau busuk hati- tak dpt dipastikan...

So bg Dhia, enuff is enuff. Dhia pon ada maruah jugak, ada hati dan bukannye batu. Yg penting- bukan tahap alas kaki. Bile nak guna, baru dtg. Dtg pon kalau cr baik takpe, ni mmg buat perangai nak mintak penyepak sulung kat muke.

Lagi satu, kalau Bongok layan Dhia teruk mcm tu- adil ke kalau Bongok expect Dhia utk layan Bongok dengan baik?

Luna kenal Dhia ni walaupon Dhia cume junior Luna- tp sgt2x seorang yang tidak berkira. Ada satu kali tu time dekat sekolah, ade budak terseliuh main bola tampar. Safety kit sekolah plak tahap sendu-myk panas entah kemane, band-aid kemane, si Dhia ni la yg berjalan kaki menapak 15 minit pegi beli myk gamat utk budak tu kat kedai runcit terdekat.

Dhia ni pon penah panjat turun mall semata2x sbb ada sorang kawan Dhia ni nk cukupkan koleksi Lego Star Wars dia. 

Dhia pon penah jugak merasa terjerlus dalam perigi buta kat kebun bapak Dhia time cari durian sbb nak kutip durian byk2x utk disedekahkan pada jiran2x dan rakan taulan dan time demam-demam, sanggup drive 3 jam balik kampung utk amek atuk Dhia kat kampung nak bwk balik KL, walhal Dhia sendiri pon demam (atuk Dhia ni sbenarnye sihat walafiat, tp org tua tu sj nak manja2x ngan anak cucu so buat pura2x demam). In conclusion- Sgt penyabar dn jarang2x sekali melawan. Benci peperangan dan cintakan keamanan (hahahaha..)

Tp itula dunia- org yg baik mcm Dhia ni la yg selalu diambil kesempatan. 

So bukan la Luna nk jd batu api- tp Luna ucapkan tahniah pada Dhia. Shaabazz Betty He-STAND FOR UR RIGHTS....!!!!



Takde sorang manusia pon yg layak kene layan mcm alas kaki termasuklah Dhia...Dhia layak utk dpt kengkawan yg boleh hormat dan layan Dhia mcm Dhia hormat dan layan diorg.

Org jahat mcm Bongok tk deserve Dhia sekelumit pon...

2 comments:

  1. ni mesti kes budak budak perempuan. hahahahaha. apa kata si Dhia tu tak payah layan si bongok atau apa pun namanya itu. budak2 perempuan memang la pelik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi..aku rs org laki pon sama, cume org laki kalau jd bende2x camni diorg malas sikit nak layan. Continue je idop cam bese..

      Delete