Friday, 21 August 2015

Tahap Alas Kaki

Weekend lepas ada reunion bebudak sekolah. Dlm reunion tu Luna jumpe la balik senior2x dan junior2x yg penah sesame menimba ilmu.

One of junior tu namanye Dhia. 


As usual- reunion musti ada makan2x, dan reunion yg ni pon 2x5 gak sama je la- org kita kalau tak "mencekik" tak sah.

Time makan2x tu Luna duduk la seblah Dhia ni, sambil makan, sambil borak2x. Tgh2x makan notification fon Dhia berbunyik cengkerik (notification Whassap I guess) tp Luna tgk Dhia cam malas nak layan msg tu.

Sbg seorang senior yg berjiwa rakyat (sbb makan nasi putih, pakai letrik supply by TNB, melawat time banjir naik chopper- eh, tak berjiwa rakyat lagi ko!), Luna pon tanye la Dhia dlm bahasa ibunda: 

Luna: Dhia, what's wrong? Are u okay?

Dhia: (mengeluh)...haiii, hentahla kak, kawan Dhia ni, Dhia malas dah nak layan.

Luna: Gapo? (saja je bz body..)

Dhia: kawan Dhia ni, time nak mintak sumthing je msg. Pastu cara msg mcm la Dhia ada hutang tanggungjawab dan amanah serta jiwa bangsa dekat dia. Cer akk tgk msg ni...

Luna dgn gigihnye meng-scroll msg2x yg kawan Dhia tu bg. 

Meh namakan kawan Dhia ni sbg Bongok. Msg tu berbunyik camni:

................................................................................................................................................................
Bongok: Dhia, ade citer best tau malam ni. Jom tgk, ramai sgt org tgk citer ni kata best. Tp kene berkorban sikit la sbb cume tinggal tayangan kat KLCC je jam 8.30 malam ni. *Screenshot:Bhajrangi Bhaijaan.

Dhia: Oooo, ha ah. Check kat cinema online td pon mmg tinggal 8.30 je kat KLCC...hmmmm, tp besok keje pagi.

Bongok: Itu la sbbnye sy ckp kene berkorban sikit, penat sikit la.

Dhia:hmm, tkpela kalau macam tu awak je la tgk. Sy takut penat la sbb besok sy keje pagi.

Bongok: alaaa, awak ni, kalau camtu sy keluar dgn org lain la kalau mcm ni. (Luna: eh, mangkuk- nak main ugut2x plak..)

Dhia: okay, elok jugak awak keluar ngan org lain sbb org lain tu senang sikit nak keluar malam2x mcm ni..

..............................................................................................................................................................

Pas aku bc msg2x Bongok tu, aku plak mengeluh. Haihhh, sabo je la, ade jugak manusia camni. Dhia citer yg Bongok ni layan Dhia sejibik mcm alas kaki. 




Bile time susah, bile time takde org nak teman, baru la carik Dhia. Ada sekali tu janji nak tgk movie, tp sbb movie lmbt lagi nak start, Dhia ngan Bongok ni pi la makan. Abeh je mencekik makanan tu, bleh plak si Bongok ni keluarkan novel kat meje makan pastu baca novel tu. So Dhia terkulat2x la pandang Bongok tu baca novel. Kalau tau camni baik Dhia tu bawak Harakah ke, Mangga ke utk isi masa lapang...

Pastu ada beberapa kali occasion kalau diorg pi ceramah agama ke, ceramah politik ke, konsert ke, teater ke, Bongok ni akan ajak Dhia teman dia pi event2x tu, tp bile bergambar ngan speaker ke artis ke, Bongok ni akan selfie sendiri2x ngan speaker tu cam Dhia ni tak ujud langsung kat tepi. Bukan la Dhia tu hadap sgt nak laga2x pipi ngan retis tu, tp ignorant nyer perangai si Bongok ni..

Lepas tu kalau ajak makan, akan nak pi makan kedai pilihan Bongok ni je. Alasan mmg takbleh blah- diet la ape la. Aritu time backpacker kat Johor, Dhia ni teringin nak makan sotong bakar, sbb harga blh tahan, Dhia ajak la Bongok ni share sotong bakar tu. Bongok ni tgk harga sotong tu mahal agaknya bleh plak ckp: "sy tak minat sotong bakar sebenarnye". So fine- Dhia beli la sotong bakar tu sbb dia mmg teringin dn dia takdela jemput si Bongok ni makan sekali sbb dh kata tak minat tp alih2x Bongok ni sentap sbb Dhia tak jemput Bongok makan sekali.

Kalau si Bongok ni ada gang lain yg nk diajak berjimba, mmg malangla dia nak ajak Dhia tu join skali.

Yg Dhia takbleh blah, kalau Dhia ajak Bongok ni pi teater yg Dhia nak pegi, harapan la Bongok ni nak balas msg. Ada sekali tu sbenarnye tak jd pegi, tp tak bgtau Dhia langsung yg plan tu tak jadi. Senyap mcm tu je. Bile Dhia msg tanye jd ke tidak, baru la nak ckp tak jadi. Padahal Dhia dh bgtau awal2x- kalau tk jd inform Dhia so dia blh buat plan lain.

On another occasion, janji nak jumpe jam 8, jam 10 baru muncul dn tak mintak maaf satu habuk pown.

Peristiwa paling recent yg Dhia ni agak kecik ati, time Bongok ni ajak pi open house raya kat rumah Bongok nih tp Dhia ni last minit ada hal family, so Dhia pon mintak maap la yg Dhia tk dpt dtg, Bongok yg mmg takde akhlak ni bleh plak ckp "tak dtg pon takpe sbb makanan mmg tak cukup pon". Perlu ke ckp mcm tu? Jujur atau busuk hati- tak dpt dipastikan...

So bg Dhia, enuff is enuff. Dhia pon ada maruah jugak, ada hati dan bukannye batu. Yg penting- bukan tahap alas kaki. Bile nak guna, baru dtg. Dtg pon kalau cr baik takpe, ni mmg buat perangai nak mintak penyepak sulung kat muke.

Lagi satu, kalau Bongok layan Dhia teruk mcm tu- adil ke kalau Bongok expect Dhia utk layan Bongok dengan baik?

Luna kenal Dhia ni walaupon Dhia cume junior Luna- tp sgt2x seorang yang tidak berkira. Ada satu kali tu time dekat sekolah, ade budak terseliuh main bola tampar. Safety kit sekolah plak tahap sendu-myk panas entah kemane, band-aid kemane, si Dhia ni la yg berjalan kaki menapak 15 minit pegi beli myk gamat utk budak tu kat kedai runcit terdekat.

Dhia ni pon penah panjat turun mall semata2x sbb ada sorang kawan Dhia ni nk cukupkan koleksi Lego Star Wars dia. 

Dhia pon penah jugak merasa terjerlus dalam perigi buta kat kebun bapak Dhia time cari durian sbb nak kutip durian byk2x utk disedekahkan pada jiran2x dan rakan taulan dan time demam-demam, sanggup drive 3 jam balik kampung utk amek atuk Dhia kat kampung nak bwk balik KL, walhal Dhia sendiri pon demam (atuk Dhia ni sbenarnye sihat walafiat, tp org tua tu sj nak manja2x ngan anak cucu so buat pura2x demam). In conclusion- Sgt penyabar dn jarang2x sekali melawan. Benci peperangan dan cintakan keamanan (hahahaha..)

Tp itula dunia- org yg baik mcm Dhia ni la yg selalu diambil kesempatan. 

So bukan la Luna nk jd batu api- tp Luna ucapkan tahniah pada Dhia. Shaabazz Betty He-STAND FOR UR RIGHTS....!!!!



Takde sorang manusia pon yg layak kene layan mcm alas kaki termasuklah Dhia...Dhia layak utk dpt kengkawan yg boleh hormat dan layan Dhia mcm Dhia hormat dan layan diorg.

Org jahat mcm Bongok tk deserve Dhia sekelumit pon...

Sunday, 26 July 2015

Oh Nur Sajat...

Time memule dgr nama Nur Sajat ni- siyes aku tk kenal sapekah empunya diri? Pale otak dipenuhi pelbagai soklan2x tahap Roda Impian- sapekah Nur Sajat, apekah pekerjaan dia? bagaimanakah hobinya dan laen2x soklan yg sama waktu dgnnya.

Jumpe empunya pemilik nama pon based on this article yg mengutuk Nur Sajat berhijab berkat Ramdan Eid Mubarak. Dlm ati terpikir, "aihhh,org berhijab pon kene hentam ka? Kalau ah soh kene bg kain batik sbb pakai skirt atas lutut ngan Gimnastik kesayangan ngr tu kene condemn sbb nampak celah2x yg tk sepatutnya, aku bley paham la..".

Berdasarkan ke-havoc-kan yg melanda, aku pon gugel la nama "Nur Sajat"...mak datukkkk...cun nyer dia. Aku rs ade mix btw Siti Elizad ngan Neelofa sikit-dr pandangan mata aku yg rabun ayam ni la...

* cun tak dia- cun kan...

Punyela aku memuji2x until I come across another artikel yg mengingatkan Nur Sajat spy jgn salah masuk pintu mesjid..hati kecil berkata: "pulak dah,..ape pehal kan?"

Gugel punyer gugel...Oh rupernyer Nur Sajat, bukan lah spt yg aku sangka. Tak tau la sama ada nak menangis (sbb dia lagi cun dr aku..hehehe) atau menangis sbb maruah agama tu bagai dipijak2x.

Nur Sajat dan penyokong2xnyer mungkin akan berkata begini "kalau wanita stret bley berhijab, transgender pon mempunyai hak yg serupa utk berhijab jua sbb transgender pon manusia"...

Personally bg aku, tindakan begini la yg menghiris hati dan kalbu org2x stret.

Ya- bukan sume org stret tu baik, tak sume yg cukup solat maupon pose di bulan ramdhan. Dan bukan sikit yg derhaka pd mak ayah atau melakukan laen2x ektibiti yg melanggar larangan Tuhan.

Tp, tp, tp, tp...kewajiban menutup aurat tu hanyalah pada perempuan dan selagi kromosom seseorang itu bukanlah XX (tak kesah la ko triple X ke, quadruple X ke)- perintah utk menutup aurat tu siyes tak terpakai utk golongan spt Nur Sajat.

Utk seorang adam berpakaian spt wanita dan bertindak menjalani idop spt seorang wanita pon majoriti warga marhaen Msia dah memandang senget, apetah lagi  menambah tindakan  yg dianggap tdk sepatutnya oleh golongan stret spt berhijab.

Respek itu seharusnya "mutual"- dn bg aku tindakan Nur Sajat di sini mmg tak respek langsung org2x lain. Dn "org lain" yang dimaksudkan disini adalah golongan yg sgt sensitif apabila agamanya dimain-mainkan, walaupon golongan tersebut adalah golongan yg sama menogok botol Guiness dan Tiger Beer.

Ape beza dosa minum arak dgn perbuatan Nur Sajat berhijab sedangkan dua2x nya dosa..

Yg first- melanggar arahan/perintah, the later- melanggar arahan dan mengada-ngadakan sesuatu. Tp of kos- ini sume personal opinion, org len sume ade pandangan masing2x.

The facts yg Nur Sajat nk berpakaian wanita dan hidup spt wanita- itu masalah Nur Sajat, tp tindakan Nur Sajat yg memakai hijab seolah2x dia "confirm dan sohih seorang wanita" adalah masalah org islam di Msia ini scr majority-nya.

Adakah anda sbg seorang muslim okay dgn tindakan Nur Sajat? Aku tidak...adekah Nur Sajat merasa aman dgn apa yg dilakukannya?

I wanna be a woman- I couldn't be bothered
I wanna wear a hijab- I couldn't be bothered

U can do what u want- but dun mess wif a religion if u refuse to uphold it's teaching in the 1st place.

Lepas ni ape plak yg akan dilakukan Nur Sajat- bersolat jemaah di mesjid dgn bertelekung glamor ala2x Rozita Che Wan kah di area muslimat berjemaah kah?

Monday, 6 July 2015

Tak Meninggikan Suara Takbley Ke?

Sape yg bley tinggikan suara kat korunk?

Kalau mengikut logik aku la kan- biasenye org2x yg ada "hak" ke atas kita cam mak atau ayah. Kalau seorang husband nk meninggi suara kat wife nyer pon- ikut la keadaan.


Aku ade sorang colleague nih- kalau ade bende yg tak selari dgn kehendak dia sikit, wajib lepas tu dia akan meninggi suara...padahal takde isu langsung kenkadang.

Aku selalu tertanya2x- perlu ke? Knape? Adekah dia rs dia seorang yg bijak? Aku rs tak- Adekah dia seorang yg cantik bak Angelina Jolie? Pon idak.

Perempuan tu selalu la dikait rapat dengan perkataan "malu". So kalau dia tak malu buat camtu- satu aku rs dia jenis tak tau malu, seken- jenis yg "kuajaq".

Oh perlu ke? The minute u raise ur voice, u juz prove how low is ur IQ...

Org camni- dia kene pulang paku buah keras, baru nak sedar dan berenti.

Sunday, 31 May 2015

Pi Forum: HUMAN RIGHTS & RELIGION: Are the two compatible? Pandangan Neutral Aku

On 23rd May 2015 at Auditorium Tun Suffian, UM, aku attend this forum on HUMAN RIGHTS & RELIGION: Are the two compatible? organised by HAKAM sebuah NGO.

Antara ahli2x panel adalah spt berikut:



Bila ko attend forum2x sebegini, ko tak boleh lari drpd menyedari there's one trend i.e sama ada ahli2x panel akan ckp yg Malaysia mendukung hak2x asasi manusia  dgn cemerlangnya atau ko akan claim yg Malaysia fails dlm melaksanakan amanah ni.

Kegagalan Malaysia pulak asbab utamanya adalah sume bende mesti ade unsur politik dn bile ade unsur politik smua tindakan bukan dibuat atas dasar amanah dn tanggungjawab olh sebuah Kerajaan.

Golongan yg ditindas- ofkos akan menuntut hak mrk dn begitu jugk la di forum ini keluarla isu bumiputera dan conversion from islam to other religion.

By this time, u shud know that penganjur forum berunsurkan human rights menganjurkan forum jenis2x begini in the 1st place adalah utk memberi kesedaran kpd umum.

Tp aku rs satu isu yg setakat aku pi forum berkaitan human rights- tidak ditackle-difikir atau tidk dibangkitkan adalah isu kesediaan Malaysia itu sendiri utk menjadi sebuah ngr yg betul2x mengiktiraf hak2x asasi manusia. SOklan: to date- mampukah?

Knape aku ckp camni?:

sbb Malaysia adalah sebuah ngr demokratik, ini bermakna- suara majoriti itu akan membentuk kebanyakkan polisi2x ngr. (isu corruption tak yah difikirkan di sini).

Majoriti rakyat Malaysia scr faktanya adalah Muslim dan Melayu. Org melayu walaupun mungkin solatnya hanyalah setaun sekali, tp sgt sensitif bila isu agama dn bangsa disentuh.

Oleh sbb dua ni- isu2x berkaitan hak asasi manusia even yg paling basic pon contoh isu bumiputera akan menjadi satu isu yg sgt complex. Isu conversion org islam dn LGBT apetah lagi- mau kene rejam.

Dn kebanyakkan forum on human rights aku rs mcm takde targeted group pon, oleh itu yg attend forum ni biasenye mereka yg mmg dah arif atau sekurang2xnya yg dh ade ilmu pengetahuan akan human rights. Kalau tk tau pasal isu human rights pon dtg forum ni setakat nak selfie ngan Ambiga. Tp cer ko tanye majoriti kat luar sana especially org melayu yg of kos membentuk majoriti suara di Malaysia. Ni ko buat forum pon medium of conversation je dh in English. Budak melayu zaman skang yg masuk U tu sorry la....sumtime english ke laut andaman. (aku pon sama english ke laut..huhuhu).

Lepastu aku perasan, approach org2x cam Ambiga, Marina Mahathir- kdg2x sgt drastik. Baby yg baru lahir- tak terus pandai kayuh basikal. Ini kan plak isu2x cam LGBT-sesuatu yg baru bile terlalu drastik utk diutarakan-walaupun betul org akan chop ko sbg radikal.

Disebabkan hal ini, Gomen tak mempunyai kerja yg senang utk balance btw the rights of one group wif another group. Contoh isu syariah, Gomen kene balance btw rights of muslim and non muslim. Isu bumiputera- Gomen kene balance btw rights of Malays and non Malays. Ini membawa kepd persoalan di atas tadi yg ko kene senantiasa fikir dlm otak ko- it's fact dat org melayu sgt pantang agama dn bangsanya diganggu. 

Now- try to balance dat rights. I dun say it's cannot be done, but it's almost impossible to.

Pi Forum: Hari Kebebasan Media dan Gadis Bertudung Merokok

Nie entry peristiwa lama- On 16 May 2015, I went to this event at MalaysiaKini's office. Office baru di PJ.



Nama event pon dh melambangkan topik perbincangan tul tak? Of kos berdiscuss mengenai freedom of speech di Malaysia ni, the difference between media mainstream dn media hipster serta jualan buku2x underground.

Contoh buku2x underground or as they all refer themselves: hipster (kununnya):


(Lepat ni kalau tak silap aku dulu ade kes kawen mat saleh pastu berebut anak kan?)

Back to the topic of the forum: kebebasan media. Bg pendapat aku rakyat marhaen yg membenci semua all kind of labels yg didakwa manusia atau yg mendakwa diri mereka sbg sebahagian dr label tu, Malaysia tidak berada pada tahap Republic of China yg menyekat kebebasan media atau Republic or Iran yg berpendapat Presiden mereka adalah Dewata Raya tp Malaysia jugak bukanlah sebuah ngr yg mempunyai kebebasan utk menyuarakan pendapat sebagaimana Amerika.

Buktinya: Marina Mahathir masih lagi blh ber-blog, begitu juga dgn gang2x yg mengclaim diorg adelah suku sakat LGBT (nope-aku takde sebarang unsur2x permusuhan terhadp golongan ini) dan platform2x media alternative/ non-mainstream mcm MalaysiaKini atau Cili Sos, still can exist dgn gumbiranya.

I believe in freedom of speech. Aku juga percaya sume manusia entitle kpd semua hak2x yg sama (equal rights) tp aku jugak percaya limitation itu perlu wujud sbg "check and balance" atau sbg platform utk menseimbangkan hak2x rakyat yg mempunyai kepercayaan berbilang.

Kire mcm ko mencekik (makan) jugak, adekah ko akan makan yg manis2x belaka, atau ko akan makan yg pahit2x belaka. Kalau makan byk sgt garam-darah tinggi, byk gula-kena potong kaki, makan semua bende pahit-hilangla nikmat hidup-bak kata mak cik mee ruski-inilah nikmat inilah hikmat:




Sesuatu sistem itu kena ada timbangan yg tepat- too much of things- even a good thing, can be very damaging.

BTW, time pi forum tu, ade la sorang minah berjilbab ni yg aku rs urusetia forum ni kot. Dah elok dh berjilbab tp aiseyman, skali dia merokok la plak.

Tak kesah kalau nak bakar peparu, tp jilbab atas kepala tu bukan aksesori dey, tp ianya adalah tanggungjawab, so at least pi la bakar peparu tu dlm jamban ke, dalam keta cermin gelap ke. Malu itu tanda iman, so dimanakah iman mu ketika menyedut rokok itu? Sape yg malu- mereka dn keluarga mereka...

Gamba hanya sekadar hiasan-



nenek di atas ni walaubagaimanapun boleh la di-excusekan sbb mungkin dia jahil dn mungkin dia start merokok sbb dulu dia penoreh getah. Yup-penoreh getah kat kampung dn rokok tu kdg2x sahabat baik sbb diorg smoking nak halau nyamuk. Pastu takde sape lak yg nak offer nicotine patch kat nenek ni utk quit bad habit dia, wakil rakyat kawasan apetah lagi, dgn subsidi benih2x anak pisang dia kebas- so bersangka la baik.

Tp utk gadis urusetia tu....hmmm, aku try la nak bersangka baik, tp tk jumpe plak reason utk berbuat sebegitu...mungkinkah sbb dia terlalu hipster?


Friday, 29 May 2015

Movies Review For May 2015


Sebenarnya bukanlah movies yg kluar bulan Mei 2015 sangat, sbb Furious 7 kuar April kan. So review ni lebih kepada movies yg Lulu tgk lepas tuka tmpt keja okay. Spt biase, sume org ade pendapat masing2x, so ni ape yg Lulu rase je.

Movie2x ni rs nye ade yg dah kuar utk streaming/download, tindakan2x camtu Lulu tak galakkan okay. Tp still, pendapat masing2x- ade org rs berbaloi kuar duit utk tgk movie sambil makan popcorn, ade individu lagi selesa tgk kat laptop sambil makan ketupat dan rendang, so depends la.

Movie2x ni sume Lulu tgk kat cinema sbb Lulu ni mmg kaki movie. Ade yg org belanje tiket- ade yg Lulu belanje org.

Utk sesape yg tak kesah mood anda di-spoil kan, sila la baca. Enjoy my review.

1. Furious 7: 6/10 bintang.



Ketiadaan Paul Walker sebenarnye sgt2x memberi efek sbb tiap kali adik Almahrum Paul diganti dan di-cgikan, siyes nampak sgt kecacatannya.

Plot: jalan citer rasa cam tah pape. Kalau ade hujung mestilah ade pangkalnya, tp bg Lulu- citer ni tah la knape takde ujung pangkal. Again- ketiadaan Paul mungkin menjadikan jalan citer berubah. So director lebey focus utk menunjukkan knape Paul tu dh takkan terlibat lagi dgn geng2x dia pasni. Maybe?

2. Avengers: Age of Ultron: 5/10 bintang.



Bab2x effect + eksyen, mmg takyah ckp la- dgn bajet camtu mmg patut la effect + eksyen gempak. Kalau bajet buat movie ni mahal tp hasil keje dia cam filem Z Lokman, harus aku tunggang terbalikkan sume kapel seat dlm cinema tu. 

Plot: Tetibe aku rs cam tgh tgk movie "Ombak Rindu", drama " Cinta Jannah" dan citer2x yg sama waktu dgnnya. Perlu ke Hulk tu berlovey-dovey Black Widow? Perlu ke si Ultron yg mempunyai kuasa maha maksimas tu punya idea cikai menjahanamkan dunia dgn menerbalikkan sebuah bandar/ negara? Perlu ke Quicksilver tu instead of selamatkan orang (sbb dia kan laju) dgn rela pi mati syahid? 

Kalau camni la plot- duit ribu raban bayar penulis skrip tu bg je la kat aku- aku bley tulis skrip lagi make sense dari nih.


3. Unfriended: 6/10 bintang.


Citer yg tak brape sesuai ditonton oleh org2x yg ade masalah chronic migraine. Siyes pening- tak sure la nak tgk muke sape. Cara mati yg tak brape nak sadis tp mempunyai elemen2x terkejut yg masih mampu membuatkan sorang makcik yg duduk seblah aku dlm cinema melatah sambil mencarut2x.

Plot: Aku harap plot dia lebih strong sbb kalau setakat camtu je kene buli, aku tk rs Laura patut bunuh diri dan membalas dendam kt bffs dia. Penderaan kengkawan dia hanya disebabkan satu insiden iaitu time Laura mabuk dn terberak dlm suar sajork- lgpon ade unsur2x inducement oleh Laura disitu- sape suh mabuk! Punyela byk air coca cola, 7 up, eh-air setan tu jugak ko nak teguk.

Oleh itu aku rasa,mungkin Laura seorang yg takde agama atau mendapat support dr family dia post kene buli sbb smpai begitu mudah utk cabut nyawa sendiri. Aku harap kengkawan Laura tu mendera Laura lebih lagi utk justify pembunuhan "wan bai wan" bffs Laura dgn menggunakan medium internet. Canggih kau zaman skarang!


4. She's funny that way: 8/10 bintang.


Citer ni dari pelakon utama smpailah pelakon tempelan sumenye mmg pandai berlakon. Mungkin tak brape ramai suke citer ni sbb lawak dia pada dialog yg dilontarkan (ceewahhh..) dan bukan pada tindakan atau perbuatan sebagaimana yg diprektiskan oleh kebanyakkan peserta dan graduan Raja Lawak/ Maharaja Lawak.

Plot: Jalan citer best dan sgt clear connection smua watak dalam movie ni. I juz wish dia citer dgn lebih details knape Owen Wilson tu curang in the 1st place, sbb setakat yg aku tgk- Owen curang sbb dia ade peluang utk curang which I dunno takkan sbb tu je-aku rs sume bende jadi sbb ade reason termasuklah knape pasangan kita curang. Tp dlm citer ni- tak clear, ke aku yg tak nmpak sbb terlalu kenyang popcorn dn coke maybe?


5. Pitch Perfect 2: 8/10 bintang.


Dr mula smpai akhir-asyik gelakkkkk je. Smpai sakit2x pipi sbb gelak  Bagi aku- yg ni lagi best dr the first one.

Plot: in comparison wif the 1st one- plot kali ni lbh tersusun dn nmpak arah tuju. Cume minah cina tu still tak byk dialog, 2 org tempelan tu dialog hampir2x takde dan dlm movie pon kejap ade kejap takde. Minah Latina tu tau2x dah ujud. Watak butch tu terlalu mengstereotype-kan Lesbian, siyesli: rambut pendek dan ganaz? Emily tu suara tak sedap pon harap muke je cute as button. Tp bende2x len bg pendapat aku fantastico- esp, dr sudut pemilihan lagu dan Rebel Wilson- sgt2x best.


6. Mad Max Fury Road: 7/10 bintang.


Kalau seblum masuk movie tgk citer ni ko pi bantai nasi lemak dua bungkus- siap sedialah utk muntah pas tgk citer ni. Perbezaan watak2x utama dan tempelan sgt drastic ke tahap bile ko dgr dialog diorg ko dh bleh agak sama ada org tu idop lama atau ajal akan menjemputnya sebentar lagi.

Plot: Kalau ko OCD, rentikan la niat nak tgk movie ni. Kalau ko kaki pembersih tahap gaban- batalkan la niat ko. Org dlm citer ni kebulur air, so bley bayangkan camno rupe org yg dah tak mandi bertahun2x. Kalau ko tk tgk citer Mad Max seblum ni pon susah gak sbb masuk2x je dh penuh eksyen smpai ko rs cam terpinga2x ape kah yg telah berlaku. Aku tk tgk citer Mad Max sbb 1st movie released on 1979 yg konpirm2 aku tak lahir lagi. Jadi bykla pertanyaan di benak kepala otak aku. Satu bende major yg aku nak tau, camne pakcik rambut putih tu bleh jd the most powerful person at dat place? Knape dia beria sgt nak gf Jason Statham tu sedangkan carik je la pompuan len dn buat anak. Adekah pakcik uban tu mempunyai masalah batin yg kronik dn gagal diceritakan dalam movie nih?


7. Spy: 8/10 bintang.



Citer kelakar cume part kelakar tu bermula agak lambat sikit dlm citer ni in comparison with Pitch Perfect 2 awal2x dh kelakar. Tgk poster cam biase2x je, tp sape sangka- berbaloi masa dn duit dibuang utk menonton citer ni.

Plot: Melissa McCarthy tu bab2x lawak takyah nak disangkal lagi. Antara movies lawak dia yg aku tgk Bridesmaid dn The Heat. Dua2x tu kelakar tahap gaban. Plot yg ringan cume aiseh aku tk paham- dia dpt gajet yg best2x, tp yg aku tgk dia gune ade la satu dua. Yg len sume dia gune otak dia ngan kehandalan dia utk membelasah org. Dn pelakon2x len tu especially Jason Statham- tak sangke la aku sgt2x versatile orgnyer. Siyes tak rugi, cume yg rugi adelah duit aku membeli popcorn butter cheese yg dlm hemat pendapat aku, rs cam plastik...stick to the one yg korunk selalu beli okay!

Sapekah?



Sapekah Pemilik Blog ini?

Cantikkah dia?

Ohsemkah dia?

Alimkah dia?

Adekah dia pemilik keta kelisa atau Volkswagon GTi?

Sapekah nama ketua kampung dia?

Haiii...

Nama sy sebagaimana yg tertera: Luna Syafiqah

Huda tu nama org yg berkerjasama ngan mak sy utk melahirkan sy ke dunia yg fana ini..Muhammad Huda..

Tp org pekan, kengkawan kampus, sepupu sepapat semua sepakat panggil Lulu shj

Almaklum la, cer bayangkan kalo kulu kilir org asyik nyebut Luna Syafiqah, eh- tak ke terbelit lidah kekdahnye...

"Luna Syafiqah! sila baca perenggan 3 buku teks ilmu alam tu" bebel Cikgu Rokiah...

"Luna Syafiqah! harini tanak beli roti canai ka?" tanya mamak Kutty

Lgipon tak best la nanti order starbucks- barista tu letak nama Luna Syafiqah...

Utk mengelakkan eksiden tergeliat lidah...maka- mera nam: Lulu...!!!

BTW, aku tak tau knape aku gugel "Lulu" kuar gamba kat bawah ni...ishk,,lagho...lagho...